fallback

Доларът отново се смъкна под 1,50 EUR/USD

Нови критики на Китай към САЩ допринесоха за натиска върху зелените пари

13:35 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото поскъпна по време на днешната търговия, което го изведе над нивото от 1,50 EUR/USD. Това се случва за пръв път този месец, а само от отварянето на пазарите тази нощ българско време единната валута е поскъпнала с над 1%.

Днес еврото достигна до ниво 1,5007 долара за едно евро, след като в петък двете валути се разменяха по курс от 1,4840 EUR/USD. Доларовият индекс пък се понижава с 0,9 на сто срещу кошницата от валути до ниво от 75,01 пункта.

Доларът попадна под натиск и отстъпи срещу повечето основни валути след публикуването на доклад от Международния валутен фонд, в който индиректно се посочва за слабост на зелените пари. В документа се казва, че „доларът остава силен, макар да е отстъпил до нива, приближаващи го до равновесната му стойност в средносрочен план“.

В доклада се казва още, че доларът се използва прекалено много за финансиране на сделки от типа carry-trade, което допълнително води до отстъпление срещу еврото и валутите на развиващите се страни.

Зелените пари понесоха удар и от изявление на китайския премиер Вън Дзябао, който за пореден път разкритикува големите дефицити на САЩ и призова за взимане на мерки. Това се случи по време на форум в Египет, където китайският премиер обеща помощ на Африка от още 10 млрд. долара.

Всичко това се отрази и на настроенията на стоковите борси. Златото постави нов рекорд от 1108,80 долара за тройунция, а петролът се движи с ръст от 1,7 на сто спрямо петък до 78,78 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:39 | 29.08.22 г.
fallback