fallback

Инвеститорското доверие в еврозоната се повишава

Очакванията на инвеститорите за перспективите пред европейската икономика са на най-високото си ниво от юни 2007

12:30 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите в еврозоната гледат с все по-голяма увереност на бъдещите икономически условия на Стария континент през ноември, а техният негативизъм относно настоящата икономическа обстановка продължи да избледнява с бързи темпове.

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната се повишава до -7 пункта през ноември спрямо -12,6 пункта за октомври. Това е най-високата стойност на показателя за последните 17 месеца, става ясно от данните на изследователския институт Sentix.

Анализаторите прогнозираха по-слаб ръст на индекса на инвеститорското доверие до -11,2 пункта. Той се повишава за четвърти пореден месец под влияние на очакванията, че икономическата обстановка на Европа ще продължи да се подобрява.

Проучването на Sentix е проведено в началото на ноември сред 3 хил. професионални инвеститори от еврозоната. То разкрива, че техният икономически оптимизъм за бъдещето се е повишил до най-високата си стойност от юни 2007 г. и достига 5,75 пункта.

Позитивни икономически модели се наблюдават във всички региони, като най-силно нарастват индексите, които отразяват икономическите нагласи за САЩ и Азия. Данните за брутния вътрешен продукт на еврозоната се очакват в четвъртък.

Еврото поскъпва с 1% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 12:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4996 щатски долара. От началото на тази година еврото е поскъпнало с повече от 6% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
fallback