fallback

Производствената инфлация на Острова расте за осми месец

Британските компании вероятно ще увеличат продажните цени на своята продукция, за да компенсират оскъпяването на суровините

12:52 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на ниво производител във Великобритания се повишиха за осми пореден месец през октомври, след като петролът и вносните суровини поскъпнаха значително през последните няколко седмици и оскъпиха продукцията на местните компании, предаде Bloomberg.

Индексът на производствените цени на изхода нарасна с 0,2% спрямо септември, когато се увеличи с 0,5% на месечна база. Очакванията на анализаторите бяха за по-голямо увеличение от 0,3%. Цените на горивата и суровините са нараснали с 2,6% на месечна база.

Данните подсказват, че британските компании вероятно ще увеличат продажните цени на своята продукция, за да компенсират оскъпяването на суровините, които използват при производството. В сравнение с октомври 2008 г. производствената инфлация възлиза на 1,7%.

Основният изходящ индекс на производствените цени, който изключва храните, тютюна, алкохолните напитки и петролните продукти, отчита ръст от 0,3% на месечна и 2% на годишна база.

В четвъртък Английската централна банка остави основата лихва в страната на ниво от 0,5 на сто за девети пореден месец, но увеличи с 25 млрд. до 200 млрд. паунда стойността на програмата за изкупуване на финансови активи от частния и държавния сектор.

Данните за трайното нарастване на производствената инфлация не оказаха силно влияние на валутната търговия и към 12:45 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6597 долара. През последните 12 месеца паундът е поскъпнал с 2,7% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 09.09.22 г.
fallback