fallback

Понижиха лихвения процент в Исландия до 11%

Централната банка прави опити да подпомогне развитието на икономиката след срива от миналата година

10:52 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Исландия взе решение да понижи лихвения процент в страната с цял пункт до 11 на сто. Причината за това са опитите на институцията да подпомогне икономиката по пътя й към стабилизация.

Стъпката е поредният ход на банката към разхлабване на монетарната политика, след като през март лихвеният процент възлезе на рекордните 18 на сто. До вчера основната лихва в Исландия беше 12%.

Причината за високите стойности на лихвения процент са усилията за задържане на курса на местната валута, която се обезцени драстично след колапса на банковата система в края на миналата година.

През последните месеци се наблюдават все повече сигнали, че валутата е стабилна, което позволява на централната банка да смени фокуса си от поддържане на валутния курс към стимулиране на икономиката и кредитирането, предава ВВС.

Сред мотивите за понижение на основната лихва е и текущата сметка на страната, която излезе на огромен излишък, след като преди година бе отчетен дефицит от около 20 на сто от БВП. Според анализатори промяната на салдото се дължи именно на слабата крона, която е направила исландския внос изключително конкурентен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 29.08.22 г.
fallback