fallback

В Австралия отново повишиха икономическите си прогнози

Австралийската централна банка намекна за по-строга парична политика занапред

09:59 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Австралия отново повиши своята прогноза за икономическия ръст на страната и намекна, че нейната парична политика ще стане по-строга занапред. Това може да се тълкува като ново повишение на основния лихвен процент през декември, предаде MarketWatch. 

Централната банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Австралия ще нарасне с 3,25% до края на четвъртото тримесечие на 2010 г. спрямо 2009 г. Това е доста по-оптимистично в сравнение с последната прогноза на банката от август за растеж от 2,25% за 2010 г.

Освен това Австралийската централна банка повиши и своята прогноза за ръста на потребителските цени в страната. Тя вече очаква годишната инфлация да достигне най-ниската си точка от 2,25% до края на 2010 г., което е повече от предишната прогноза за инфлация от 2 на сто.

След като удари дъното, инфлацията се очаква да остане в рамките на интервала от 2% до 3% до юни 2012 г. Това съвпада със заложеното от централната банка инфлационно таргет ниво.

Централната банка изтъкна като причина за поскъпването на местната валута подобряването на перспективите пред икономиката, както и силният ръст в цените на суровините през последните месеци. Тя не пропусна да спомене, че силният австралийски долар затруднява възстановяването на секторите на икономиката, които зависят от износа и търговията.

В началото на тази седмица Австралийската централна банка вдигна основната лихва в страната за втори път за последните четири седмици до 3,5%. За текущата фискална 2010 г. се очаква ръст на икономиката от 1,5 на сто, което е доста по-добро от прогнозирания досега спад от 0,5 на сто.

Австралийският долар поскъпва с 0,5% спрямо щатския от началото на днешната валутна сесия и към 9:50 ч. българско време двойката AUD/USD се котира при ниво от 0,9148 щатски долара за един австралийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 29.08.22 г.
fallback