fallback

Американците произвеждат повече за по-малко пари и по-малко часове

Продуктивността във фабричния сектор нараства с рекордните 13,6% през третото тримесечие

16:23 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продуктивността на американските работници нарасна с най-бързото си темпо за последните шест години през третото тримесечие, след като компаниите извлякоха максималното от своите служители, за да съкратят разходите си и успоредно с това да увеличат печалба, предаде Bloomberg.

Стойността на продукцията, която един служител произвежда в рамките на един час, нараства с 9,5% през третото тримесечие спрямо предходното, когато също се увеличи значително с 6,9%. В същото време разходите на компаниите за единица труд се свиват с рекордните 5,2% на тримесечна база.

Това е най-силният спад, откакто статистиката започва да се води през 1948 г. Икономистите очакваха, че продуктивността на американските работници ще нарасне по-малко с 6,5%, а разходите за единица труд ще намалеят по-слабо с 4,1% спрямо второто тримесечие, когато се понижиха с 6,1 на сто.

Докладът за продуктивността показа още, че продуктивността във фабричния сектор нараства с рекордните 13,6% през третото тримесечие. Броят на отработените часове намалява с 5% спрямо второто тримесечие, а в същото време количеството на произведената продукция се увеличава с 4%.

Отделни данни на Бюрото за трудова статистика показаха, че броят на американците, които са останали без работа и са подали за първи път молба за социални помощи, се е понижил повече от очакваното през изминалата седмица, което е знак, че състоянието на пазара на труда се подобрява.

Първоначалните молби за помощи при безработица намаляват с 20 хил. до 512 хил. в рамките на седмицата до 31 октомври. Това е най-ниското им ниво от март досега. Анализаторите очакваха първоначалната безработица да намалее по-слабо и молбите за помощи да възлязат на 523 хил.

Броят на лицата, които получат помощи в продължение на поне две седмици, намалява с 68 хил. до 5,75 млн. души. Това също е най-ниското ниво от началото на март. Това обаче е с около 55% повече от броя на т.н. трайно безработни лица по време на същата седмица на миналата година.

Към 16:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4878 долара в сравнение с курс от 1,4863 преди данните за силното увеличение на продуктивността през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:41 | 02.09.22 г.
fallback