fallback

ЕЦБ също не бърза да вдига основната лихва

Все по-голяма част от пазарните участници очакват, че ЕЦБ ще започне да изтегля излишната ликвидност от икономиката в началото на 2010

15:07 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) не поднесе изненади и остави основния лихвен процент в еврозоната на рекордно ниското ниво от 1% за седми пореден месец през ноември. Мнозинството от икономистите, анкетирани от Ройтерс, са на мнение, че основната лихва в еврозоната ще остане на сегашното си ниво поне до края на третото тримесечие на следващата година.

Все по-голяма част от пазарните участници обаче очакват, че Управителният съвет на ЕЦБ ще започне да изтегля излишната ликвидност от икономиката в началото на следващата година. Това ще бъде част от стратегията на ЕЦБ за затягане на паричната политика и ще предшества повишението на основния лихвен процент.

Федералният резерв, както и Английската централна банка (АЦБ), също се въздържаха от промени в основния си лихвен процент през ноември. АЦБ обаче реши да увеличи стойността на програмата за изкупуване на финансови активи с още 25 млрд. до 200 млрд. паунда. Мнозинството от анализаторите очакваха по-голямо увеличение в размер на 50 млрд. паунда.

Инфлацията в еврозоната остана отрицателна и през октомври, когато потребителските цени отчетоха спад от 0,1% на годишна база. Целта на ЕЦБ е да поддържа годишната инфлация близо до 2%. Икономистите прогнозират, че цените в еврозоната ще започнат да растат още през ноември поради поскъпването на петрола през последните седмици.

По-рано днес стана ясно, че продажбите на дребно в еврозоната изненадващо са намалели през септември, защото високата безработица кара потребителите да ограничават своите покупки. Междувременно секторът на услугите продължи да расте за втори месец през октомври, а производственият сектор отчете първия си ръст за последните 17 месеца.

Европейската комисия прогнозира, че икономиката на еврозоната може да нарасне с 0,7% през следващата година. През септември ЕЦБ отпусна на банките в еврозоната едногодишни заеми при лихвен процент от 1% в размер на 75 млрд. евро. Това се оказа доста по-малко в сравнение с отпуснатата на банковата система през юни сума от 442 млрд. евро.

Еврото поскъпна леко спрямо долара след лихвеното решение на ЕЦБ. Към 14:55 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при ниво от 1,4866. В 15:30 ч. българско време се очаква изявлението на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, от което ще стане ясно дали нагласите на ЕЦБ по отношение на икономиката са се променили през последния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 12.09.22 г.
fallback