fallback

Фабричното производство на Острова с рекорден ръст от 2002 гoдина

Фабричният сектор на Великобритания нарасна с близо 2% през септември

12:50 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фабричният сектор на Великобритания нарасна с по-бързи темпове от очакваното през септември. Индексът, който следи промишленото производство, се повиши с 1,7% на месечна база и по този начин отчете най-силния си месечен ръст от юли 2002 г. 

По този начин показателят се възстанови след силния си спад през август.

Икономистите очакваха по-слаб ръст от 1% спрямо август, когато промишленият сектор се сви с 2% на месечна база. През разглеждания месец най-много се увеличава производството на електронно, оптично и транспортно оборудване, предаде Ройтерс.

По-широкият индекс на индустриалното производство, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, отчете месечен ръст от 1,6%, като и за него това е най-голямото увеличение за последните седем години.

От данните на Националното статистическо бюро става ясно, че нарастването на индустрията се дължи на отварянето на много фабрики през септември, след като те са били затворени през август, което е традиционно за този месец на годината.

В сравнение със септември 2008 г. фабричното производство се е понижило с 9,3%, а индустрията на Великобритания се е свила с 10,3%.

Данните идват няколко часа преди Английската централна банка да реши дали ще разшири своята програма за наливане на пари в икономиката чрез изкупуването на ценни книжа за 175 млрд. паунда, което се равнява на около 12,5% от брутния вътрешен продукт на страната.

Към 12:35 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6535 долара, като от началото на днешната валутна сесия британската валута поевтинява с 0,1% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 04.09.22 г.
fallback