fallback

АЦБ реши да напечата още 25 млрд. паунда

Британският паунд реагира чувствително на новината и поскъпна до 1,6609 долара

14:11 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Английската централна банка (АЦБ) остави основния лихвен процент в страната на ниво от 0,5% за девети пореден месец. Успоредно с това Комитетът за парична политика реши да увеличи размера на програмата за наливане на пари в икономиката чрез изкупуването на ценни книжа от частния и държавния сектор с още 25 млрд. до 200 млрд. паунда в унисон с пазарните очаквания.

Това е третото увеличение на програмата от март, когато тя влезе в сила, а лихвата падна до сегашното си рекордно ниско ниво. Последните данни за свиването на брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания с 0,4% през третото тримесечие обаче показаха, че налетите досега средства в размер на 175 млрд. паунда, или 12,5% от БВП, не са успели да извадят страната от кризата.

По-рано през тази седмица премиерът на Великобритания Гордън Браун съобщи, че правителството ще инжектира още 40 млрд. паунда от парите на данъкоплатците за спасяването на две от най-големите банки в страната. Междувременно секторът на услугите нарасна с най-бързото си темпо отпреди началото на кризата, а потребителското доверие се стабилизира.

Инфлацията във Великобритания се отдалечи значително от заложеното от АЦБ целево ниво от 2%, като възлезе на 1,1% през септември. По-рано днес стана ясно, че фабричното производство е отчело рекорден ръст за последните седем години през септември. Това са поредните данни, които допълниха объркващата картина за състоянието на британската икономика.

Британският паунд реагира чувствително на увеличението на програмата за изкупуване на финансови активи и поскъпна до 1,6609 долара спрямо курс от 1,6495 непосредствено преди новината. През последните шест месеца британската валута е поскъпнала с близо 11% спрямо щатския долар, но за последната година курсът е нараснал само с 2,6%.

В сряда Федералният резерв потвърди, че заемният ресурс в страната ще остане евтин за „продължителен период от време”. Комитетът за операции на открития пазар остави основната лихва в интервала от 0% до 0,25% и потвърди, че икономическата активност в страната продължава да се засилва, но е прекалено рано да се говори за затягане на паричната политика.

В 14:45 ч. българско време се очаква и лихвеното решение на Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:54 | 13.09.22 г.
fallback