fallback

Потребителското доверие в Швейцария расте, цените също

Оценката на потребителите за икономическите перспективи в бъдеще става положителна за първи път от октомври 2007

11:18 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителското доверие в Швейцария се повиши през четвъртото тримесечие, след като местните домакинства погледнаха по-оптимистично на икономиката и личните си финанси. Това е поредният знак, че възстановяването на швейцарската икономика може да се окаже по-устойчиво от очакваното.

Освен това песимизмът на потребителите относно сигурността на работното им място и състоянието на пазара на труда намалява. Това показа последното проучване на Държавния секретариат за икономически въпроси (SECO), което се провежда всяко тримесечие сред около 1100 домакинства.

Индексът на потребителското доверие, който се изчислява от SECO, нараства до -30 пункта за четвъртото тримесечие в сравнение с -42 пункта за предходните три месеца. Повечето икономисти очакваха индексът да се понижи на фона на растящата безработица през последните няколко месеца.

Всички компоненти на индикатора се подобряват, а показателят, който следи оценката за икономическите перспективи в бъдеще, става положителен за първи път от октомври 2007 г. Швейцарските потребители се оказаха по-устойчиви на рецесията в сравнение с тези в останалите страни, предаде Ройтерс.

Отделни данни показаха, че индексът на потребителските цени в Швейцария се е повишил с 0,6% през октомври спрямо септември. През последните 12 месеца цените на стоките и услугите в потребителската кошница са намалели с 0,8 на сто. Годишната дефлация възлезе на 0,9% през септември.

Икономистите очакваха потребителските цени да се увеличат с 0,7% на месечна база и да отчетат годишен спад от 0,7%. Най-много през разглеждания месец поскъпват облеклото и обувките – със 17,6% на месечна база след края на сезона на разпродажбите във веригите за търговия на дребно.

Швейцарският франк поевтинява с 0,1% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 11:15 ч. българско време двойката USD/CHF се котира при ниво от 1,0175 франка за един долар. През последните шест месеца швейцарският франк е поскъпнал с 10% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 10.09.22 г.
fallback