fallback

Нулевата лихва остава основен сценарий за Федералния резерв

Централната банка на САЩ запази своя тон и потвърди, че заемният ресурс ще остане евтин за „продължителен период от време”

21:27 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв оправда пазарните очаквания и остави основната лихва в САЩ в интервала от 0% до 0,25% за единадесети пореден месец. Ръководството на централната банка на САЩ запази своя тон и потвърди, че заемният ресурс ще остане евтин за „продължителен период от време” в подкрепа на икономиката.

Комитетът за операции на открития пазар потвърди, че икономическата активност в страната е продължила да се засилва, а условията на финансовите пазари са останали сравнително стабилни. Активността на жилищния пазар се е увеличила през последните месеци, но потребителските разходи остават занижени.

Федералния резерв остава загрижен за растящата безработица, ниския ръст на доходите и труднодостъпното кредитиране. Компаниите продължават да съкращават служители, както и своите инвестиции във фиксирани активи, но са постигнали напредък за приспособяването на своите запаси към темпа на продажбите.

Федералният резерв намали основния лихвен процент до сегашното му рекордно ниско ниво през декември миналата година и затвърди своето обещание да не го повишава за известно време. Междувременно американската икономика отчете ръст от 3,5% през третото тримесечие – най-силният за последните две години.

За да подкрепи пазара на недвижимо имущество в страната и кредитните пазари като цяло, централната банка на САЩ ще продължи с програмата за изкупуване на обезпечени с ипотечни заеми ценни книжа за 1,25 трлн. долара до края на първото тримесечие на следващата година, но ще забави темпото на своите покупки.

Централната банка на САЩ съобщи още, че ще изкупи и ценни книжа, обезпечени от държавни агенции, за 175 млрд. долара до края на март 2010 г., което обаче е по-малко от обявената през септември сума от 200 млрд. долара. Причината за промяна на сумата се крие в ограничената наличност на тези ценни книжа.

В петък тази седмица се очакват данните за безработицата в САЩ през октомври, като според икономистите тя може да се е повишила до 9,9%, което ще е нов рекорд за последните 26 години. Това поставя под въпрос устойчивостта на икономиката, особено след като ефектът от фискалните мерки на правителството избледнее.

Утре се очаква Европейската централна банка да остави основната лихва в еврозоната на ниво от 1% за седми пореден месец. Английската централна банка вероятно също ще се въздържи от промяна на лихвения процент, но анализаторите очакват увеличение на програмата за изкупуване на финансови активи.

Лихвеното решение на Федералния резерв не оказа силно влияние на курса на долара спрямо еврото и към 21:25 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4857 долара за евро. От началото на днешната валутна сесия обаче еврото поскъпва с близо 0,9 на сто спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:27 | 04.11.09 г.
fallback