fallback

Компаниите от сектора на услугите в САЩ остават предпазливи

Индексът на икономическата активност в сектора на услугите неочаквано се понижи до 50,6 пункта през октомври

18:14 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Секторът на услугите в САЩ продължи да се разраства за втори пореден месец през октомври, макар и с по-бавно темпо в сравнение със септември. Това показа индексът на икономическата активност в сектора на услугите, който неочаквано се понижи до 50,6 пункта през октомври спрямо 50,9 пункта за месеца преди това.

Икономистите очакваха показателят да продължи да расте и да достигне 51,6 пункта. Данните на Института за управление на предлагането са все пак добри, защото индексът на бизнес активността остава в оптимистичната зона над 50 пункта за втори месец, след като беше под нея в продължение на 11 месеца.

Новите поръчки, както и цените, които компаниите в сектора на услугите плащат, се увеличават, но заетостта в сектора намалява с още по-бързи темпове спрямо предишния месец. Секторът на услугите е изключително важен, защото в него се създава около 90% от брутния вътрешен продукт на Съединените щати.

По-рано днес стана ясно, че секторът на услугите във Великобритания и еврозоната също продължава да се възстановява.

От началото на днешната валутна сесия щатският долар поевтинява с 0,8% спрямо еврото. Към 18:10 ч. българско време дойката EUR/USD се котира при нива от 1,4838. Малко по-рано днес стана ясно, че работните места в частния сектор на американската икономика са намалели с 203 хил. през октомври.

Растящата безработица чертае мрачни перспективи пред икономиката на САЩ, която зависи силно от потребителските разходи. Това засилва очакванията, че Федералния резерв ще остави основната лихва на ниво близко до нулата за „продължителен период от време”, за да подкрепи крехкото икономическо възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 23.08.22 г.
fallback