fallback

Секторът на услугите във Великобритания и еврозоната расте

Секторът на услугите във Великобритания отчете най-силния си ръст от началото на кредитната криза през август 2007

13:16 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Секторът на услугите във Великобритания отчете най-силния си ръст от началото на кредитната криза през октомври, подпомогнат от нарастването на новите поръчки. Междувременно секторът на услугите в еврозоната продължи да расте за втори пореден месец, предаде Ройтерс.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите във Великобритания се повиши с 1,6 пункта до 56,9 пункта, което е най-високата му стойност от август 2007 г. Той покрива около 40% от британската икономика и загатва за положителна промяна в БВП през четвъртото тримесечие.

Стойността на показателя за еврозоната възлезе на 52,6 пункта за октомври в сравнение с 50,9 пункта за септември, като той също надмина пазарните очаквания. Най-бързо се възстановява секторът на услугите във Франция, а този в Италия изненадващо се връща към растеж.

Отделни данни на Евростат показаха, че цените на ниво производител в еврозоната се понижават със 7,7% на годишна база през септември. В сравнение с август цените намаляват с 0,4%. Данните за производствената дефлация през септември отговориха на пазарните очаквания.

Понижението на индекса на производствените цени през последните 12 месеца се дължи главно на поевтиняването на енергийните ресурси със 17,6%. След като се изключи тяхното влияние, основният индекс на производствените цени отчита спад от 4,3% на годишна база.

Британският паунд поскъпва с 0,5% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия и към 13:05 ч. се разменя срещу 1,6518 долара. Еврото се търгува срещу 1,4763 долара, което прави увеличение на курса от 0,3% от началото на днешната валутна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 17.08.22 г.
fallback