fallback

Австралийският долар поевтиня след неочаквания спад на продажбите на дребно

Намаляването на разходите на домакинствата за потребление може да затрудни икономическия ръст на страната

10:27 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Австралийският долар поевтиня спрямо щатския си съименник след новината, че продажбите на дребно в страната изненадващо са намалели с 0,2% през септември спрямо предишния месец, при прогнозиран месечен ръст от 0,5%. Данните засилиха очакванията, че Австралийската централна банка ще направи пауза в промените на лихвите, след като увеличи основната лихва два пъти в рамките на четири седмици.

Намаляването на разходите на домакинствата за потребление ще затрудни икономическия ръст на страната и вероятно ще накара Австралийската централна банка да не повишава основния лихвен процент за трети пореден месец през декември. Австралийският долар поевтиня до 0,8970 щатски долара спрямо курс от 0,9035 преди данните за спада на продажбите на дребно.

Именно ниските нива на лихвените проценти и фискалните стимули на правителството допринесоха за силното увеличение на потребителските разходи в Австралия през първото полугодие. Те генерират около 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Потребителското доверие се повиши до най-високото си ниво за последните две години, а безработицата намаля до 5,7% през септември.

Отделен доклад показа, че броят на издадените нови разрешителни за строеж се е повишил с 2,7% през септември спрямо август. Това се дължи до голяма степен на данъчните облекчения за купувачите на първи имот, които правителството отпуска. Анализаторите очакваха ръст от 2,4% на месечна база, след като през август разрешителните отчетоха месечен спад от 0,9 на сто.

В рамките на шестте месеца до края на септември цените на жилищата в Австралия са нараснали с 8,4%. Австралийската централна банка изненадващо направи корекция на прогнозите за икономическия ръст на страната през настоящата фискална година. Новите очаквания са за ръст на БВП от 1,5%, което е доста по-добре на фона на предишните прогнози за свиване на икономиката с 0,5%.

Междувременно индексът на бизнес активността в сектора на услугите се повиши до 19-месечен връх през октомври. Стойността му възлиза на 54,5 пункта и е с 5,5 пункта по-висока спрямо предишния месец. Стойност на показателя над 50 пункта означава, че икономическата активност в сектора се увеличава благодарение на нарасналото търсене на услуги и заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 09.09.22 г.
fallback