fallback

Отново вдигнаха лихвата в Австралия

Централната банка на страната предприема второ поредно повишение заради увереността от икономически ръст

09:01 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Австралия взе решение да повиши лихвения процент в страната за втори пореден път, вдигайки я с още четвърт пункт до 3,5 на сто. Така страната започва все повече да се откроява в монетарната си политика от останалите развити държави, които все още държат лихвените си проценти ниски заради предизвикателствата на кризата.

Решението на централната банка на Австралия не е особено изненадващо, особено на фона на публикуваните вчера прогнози за икономически ръст през настоящата година. За момента именно Австралия е единствената развита държава, която очаква ръст през 2009 година.

Австралия е и една от малкото водещи икономики в света, които не изпаднаха в рецесия заради глобалната криза, като брутният вътрешен продукт отбеляза спад единствено през последното тримесечие на 2008 година.

За вдигането на лихвата в страната са повлияли и данните за инфлацията в Австралия от миналата седмица. Те показаха най-нисък темп на поскъпване на живота за последните 10 години.

В официалното съобщение за решението се казва, че инфлацията вероятно няма да падне толкова, колкото се е очаквало предварително“ и че тя „може би ще нарасне известно през следващата година“, предава ВВС.

„След като риска от сериозно свиване на икономиката на Австралия отмина, гледната точка на ръководителите на централната банка е, че трябва постепенно да се намаляват монетарните стимули, които са били въведени в момент на далеч по-негативни очаквания“, се казва още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:05 | 10.09.22 г.
fallback