fallback

Производственият сектор в Европа се връща към ръст през октомври

Индексът на бизнес активността във фабричния сектор се повиши до най-високото си ниво от април 2008

14:13 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Производственият сектор на еврозоната отчете ръст за първи път за последните 17 месеца през октомври, след като новите поръчки нараснаха с най-бързото си темпо за последните две години. Това показа индексът на бизнес активността във фабричния сектор, който се повиши до 50,7 пункта през октомври спрямо 49,3 пункта през септември.

По този начин показателят попадна в оптимистичната зона над 50 пункта за първи път от май 2008 г. насам, а стойността му е най-високата от април 2008 г. Окончателните данни на института за пазарни проучвания Markit потвърдиха пазарните очаквания и предварителните оценки, но показаха още, че заетостта във фабричния сектор остава занижена.

Индексът, който следи новите поръчки, нараства до най-високото си ниво за последните 26 месеца, а производството стига нивата си от началото на 2008 г. Но тревожните различия между производствения сектор в отделните страни от еврозоната се запазват. Фабричният сектор на Германия и Франция расте, докато този в Италия и Испания продължават да се свива.

През тази седмица ще се състои срещата на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), която вероятно ще остави лихвата в еврозоната на ниво от 1% поради нестабилните изгледи пред икономиката, високата безработица и затрудненото кредитиране. Дефлацията в еврозоната възлезе на 0,1% през октомври, а безработицата се повиши до 9,7% през септември.

В същото време производственият сектор на Швейцария продължи да расте, макар и с по-бавни темпове в сравнение със септември. Индексът на бизнес активността в сектора се понижава леко до 54 пункта спрямо 54,3 пункта за месеца преди това. Все пак стойността му продължава да сочи възстановяване на алпийската икономика от кризата, предаде Ройтерс.

Данните допълниха серията от оптимистични новини за Швейцария от последните дни. В края на миналата седмица един от водещите икономически барометри за страната – индексът на водещите индикатори на KOF, отбеляза силен скок и засили очакванията, че Швейцария може да се върне към темповете на икономически ръст отпреди кризата още през следващата година.

Към 14:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5096 швейцарски франка. През последните 12 месеца единната валута е поскъпнала с 2,5% спрямо швейцарския франк и с 15,5% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 17.08.22 г.
fallback