fallback

Фабричният сектор на Великобритания с изненадващ ръст през октомври

Британската икономика започва последното тримесечие с ръст на фабричното производство и новите поръчки

13:32 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на Великобритания изненадващо се озова в оптимистичната зона над 50 пункта през октомври, след като се повиши до най-високото си ниво за последните две години. Показателят отразява цялостната оценка за бизнес условията в страната на мениджърите, които отговарят за покупките в около 600 британски компании.

Те дават своята оценка за заетостта в сектора, производството, новите поръчки, цените, доставките и материалните запаси. Техните нагласи са водещ индикатор за състоянието на икономиката, защото бизнесът реагира бързо на всяка промяна в пазарните условия. Това прави индекса на бизнес активността в производствения сектор един от най-важните икономически показатели.

Той нараства до 53,7 пункта през октомври благодарение на увеличението на обема на производството и на новите поръчки, показват данните на Сертифицирания институт за управление на покупките и предлагането (CIPS). Това е най-високото му ниво от ноември 2007 г. насам и най-голямото увеличение на индекса в рамките на един месец за последните шест години.

Икономистите очакваха индексът да нарасне до 50 пункта през октомври спрямо ревизираната нагоре стойност от 49,9 пункта за септември. Стойност над 50 обозначава увеличение на фабричната активност. Данните загатват, че британската икономика започва силно последното тримесечие на годината и мерките на централната банка и правителството са дали резултат, предаде Ройтерс.

В четвъртък тази седмица се очаква Английската централна банка да остави основната лихва в страната на рекордно ниското ниво от 0,5%. Според анализаторите централната банка ще увеличи с 50 млрд. паунда стойността на програмата за изкупуване на финансови активи до общо 225 млрд. паунда. Към 13:25 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6372 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:56 | 20.08.22 г.
fallback