fallback

Австралия с нови изненадващо добри данни

Централната банка повиши рязко прогнозата си за ръст на икономиката през настоящата година

09:55 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Австралия направи изненадващо голяма корекция на прогнозите за икономическия ръст на страната през настоящата фискална година. Новите очаквания са за ръст от 1,5 на сто, което е доста по-добре на фона на предишните прогнози за свиване на икономиката с 0,5 на сто.

В положителна посока бе ревизиран и ръстът за фискалната 2011 година, който се очаква да възлезе на 2,75 вместо на 2,25 на сто, предава Market Watch.

Въпреки добрите данни обаче шефовете на централната банка посочват, че бюджетният дефицит остава един от основните проблеми пред страната. Институцията препоръчва на правителството да насочи усилията си именно в тази насока, за да бъдат избегнати икономически опасности в бъдеще.

Централната банка на Австралия стана първата от централните банки на развитите държави, която предприе увеличение на лихвения процент. Очаква се на заседанието си утре институцията да вдигне лихвата с още четвърт пункт до 3,50 на сто.

Днес стана ясно още, че цените на жилищата са нараснали през третото тримесечие на годината, отбелязвайки ръст за второ поредно тримесечие. Това се вижда от индекса на цените на жилищата в осемте основни града на страната, който е нараснал с 4,2 на сто спрямо второто тримесечие на годината.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за повишение от 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 27.08.22 г.
fallback