fallback

Първи спад на потребителските разходи в САЩ за последните пет месеца

Индексът, който следи стойността на личните разходи, намалява с 0,5% на месечна база през септември

16:07 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Разходите за потребление на американските домакинства са намалели през септември, което е първият спад за последните пет месеца. Причината за това се крие до голяма степен в изтичането на федералната програма за насърчаване на покупките на нови, по-икономични автомобили, известна като „Кеш за стари коли“. Тя приключи в края на август.

Индексът, който следи стойността на личните разходи, намалява с 0,5% на месечна база през септември, което отговори на пазарните очаквания. Миналия месец показателя се повиши с 1,4 на сто. Междувременно личните приходи на домакинствата остават без промяна, а спадът на разходите увеличава дела на спестяванията от разполагаемия доход до 3,3%.

Ценовият индекс на потребителските разходи, който е основен измерител на инфлацията в САЩ, за пореден месец остана под заложеното от Федералния резерв целево ниво, предаде Bloomberg. Той отчита спад от 0,5% на годишна база. Основният ценови индекс на потребителските разходи, който изключва храните и горивата, нараства с 0,1% на месечна и 1,3% на годишна база.

През септември заплатите и надниците на работниците в САЩ се понижават с 0,2% спрямо август, когато нараснаха с 0,2%. Разходите на работодателите за работна ръка се увеличават с 0,4% през третото тримесечие спрямо предходното, което представлява най-слабият годишен ръст от 1982 г. Разполагаемият доход, или доходът след данъци, остава непроменен спрямо август.

Вчера стана ясно, че икономиката на САЩ е отчела по-силен от очакваното ръст от 3,5% на тримесечна база през третото тримесечие. Голяма част от него идва обаче като следствие от временните икономически стимули, които бяха приети от американското правителство, в това число и програмите за насърчаване на покупката на ново жилище и нов автомобил.

Към 15:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4794 долара спрямо курс от 1,4817 преди данните за личните доходи и разходи през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 27.08.22 г.
fallback