fallback

Водещите индикатори в Швейцария продължават да нарастват бързо

Индексът на водещите индикатори на института KOF се повиши до най-високото си ниво от март 2008

13:51 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на водещите индикатори в Швейцария, който се изчислява от института за икономически изследвания KOF, отчете силен ръст от 0,68 пункта до 1,45 пункта през октомври.

Според експертите на KOF това е категоричен знак, че може да се очаква положителен годишен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през четвъртото тримесечие.

Стойността на индекса е най-високата от март 2008 г. насам благодарение на възстановяването на износа на стоки, производствения сектор и потребителските разходи.

Икономистите очакваха стойността на икономическия барометър да се повиши по-слабо до 1,19 пункта спрямо първоначално обявените за септември 0,85 пункта.

Показателят е един от най-важните ориентири за състоянието на швейцарската икономика, защото прогнозира развитието й през следващите шест месеца.

Той достигна рекордно ниската стойност от -1,86 пункта през април, след което започна да се повишава. Стойност над нула сигнализира за растеж на БВП през следващите две тримесечия.

Швейцарският франк поевтинява с 0,4% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 13:45 ч. българско време един долар се разменя срещу 1,0219 швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:40 | 13.09.22 г.
fallback