fallback

Централната банка на Япония започва изтегляне от кредитните пазари

Институцията запази лихвения процент на минималната стойност от 0,1 на сто

08:35 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Япония обяви, че е започнала да се изтегля от кредитните пазари в страната. Това означава, че тя намалява и прекратява програмите си за подпомагане на финансовия сектор, разработени заради острата ликвидна криза.

Въпреки това обаче една от основните програми за кредитиране ще бъде удължена с три месеца, за да се отговори на правителствения натиск за подпомагане на кредитния пазар докато икономиката укрепне.

Това става ясно от съобщението след днешното решение на японската централна банка относно лихвения процент в страната. Той бе оставен на ниво от 0,1 на сто, което бе очаквано от пазарните анализатори.

Новината от днес е свързана с това, че от декември централната банка преустановява изкупуването на корпоративни облигации. Това решение е взето със 7 на едина гласа, съобщава CNBC. Удължената програма за кредитиране при нисък лихвен процент ще бъде прекратена при изтичането и през март догодина.

„Мнинетарната политика трябва да бъде гъвкава, така че има смисъл в прекратяването на покупките на търговски книжа от страна на централната банка”, смята икономистът от Calyon Securities Сусуму Като.

Сред причините за прекратяването на програмите за изкупуване на корпоративни облигации е и това, че на 23 октомври се е състоял трети пореден аукцион, на който не са били предложени подобни инструменти, които централната банка да изкупи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 06.09.22 г.
fallback