fallback

Безработицата в Германия изненадващо се понижи и през октомври

Броят на безработните намалява със 118 хил. до 3,23 млн. души, а безработицата се понижава до 7,7%

12:32 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Равнището на безработица в Германия се понижи за втори пореден месец през октомври и вече възлиза на 7,7% от работната сила в сравнение с 8% за месеца преди това. Добрите данни изненадаха приятно пазарните анализатори, които очакваха безработицата да нарасне до 8,3 на сто, предаде Ройтерс.

Общо 3,23 млн. души в Германия са били регистрирани като безработни в бюрата по труда през октомври. Това е със 118 хил. по-малко в сравнение с предишния месец. В сравнение със същия период на миналата година обаче броят на безработните лица се е увеличил с 232 хил. души.

Ето защо данните не бива да се тълкуват като сигурен знак за възстановяване на пазара на труда, предупреждават от Федералната агенция по заетостта. Германия излезе от кризата през второто тримесечие, когато брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,3% на тримесечна база.

Вчера стана ясно, че цените на стоките и услугите в Германия са останали без промяна на нивото си от октомври 2008 г. Износът, който е гръбнак на икономиката, отчете спад от 20% на годишна база през август, а потребителските нагласи за икономиката се влошиха леко през есента.

Еврото поскъпва с 0,2% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 12:20 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4755 долара за евро спрямо курс от 1,4742 преди данните за изненадващото понижение на безработицата в Германия през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 27.08.22 г.
fallback