fallback

Компаниите в САЩ увеличават инвестициите в дълготрайни стоки

Индексът, който следи стойността на новите поръчки за дълготрайни стоки, се повишава с 1% на месечна база през септември

15:11 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новите поръчки за производството на стоки с дълготрайна употреба в САЩ се увеличиха с 1% на месечна база през септември, което е четвъртият им ръст за последните шест месеца. Това е добра новина за американската икономика, защото показва, че компаниите са достатъчно уверени, за да инвестират в дълготрайни стоки, които са и много по-скъпи.

Индексът, който следи стойността на новите поръчки за дълготрайни стоки, се повишава благодарение на засиленото търсене на транспортно оборудване, стоки за отбраната и капиталови стоки. Ако се изключи транспортното оборудване, т.н. основен индекс на дълготрайните поръчки нараства с 0,9% спрямо август, когато се понижи с 0,4% на месечна база.

Ако се изключи и военното оборудване, поръчките на дълготрайни стоки нарастват с 0,5%, което е пети ръст за последните шест месеца. Икономистите прогнозираха, че поръчките на дълготрайни стоки ще се повишат с 1,2% спрямо август, а поръчките на трайни стоки, с изключение на транспортното оборудване, ще нараснат с 0,6% на месечна база.

Утре се очакват предварителните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ през третото тримесечие. Анализаторите очакват ръст от 3,1% спрямо второто тримесечие, когато американската икономика се сви с 0,7% на тримесечна база.

Към 15:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4791 долара спрямо курс от 1,4782 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 28.08.22 г.
fallback