fallback

Продажбите на дребно в Япония с трети месечен ръст

В сравнение със септеври 2008 г. покупките са намалели с 1,4%, което е най-малкият годишен спад за последните десет месеца

09:27 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на веригите за търговия на дребно в Япония отчетоха трети пореден месечен ръст през септември, което засили надеждите, че увереността на потребителите за състоянието на икономиката продължава да расте, предаде Bloomberg.

Продажбите на търговците на дребно се увеличават с 0,9% спрямо август, когато нараснаха с 1% на месечна база. Икономистите очакваха доста по-малък месечен ръст от 0,2%. За това допринасят намаленията по магазините и по-големия брой почивни дни.

В сравнение със същия месец на миналата година покупките са намалели с 1,4% на годишна база, което е най-малкият спад за последните десет месеца. Анализаторите очакваха продажбите на дребно да намалеят повече с 1,6% спрямо септември 2008 г.

Продажбите на облекло се увеличават с 1,7% на годишна база, а тези на автомобили – с 4,2%. За това допринасят до голяма степен мерките на правителството за насърчаване на потреблението и икономическата активност на стойност 25 трлн. йени (272 млрд. долара).

Японската йена поскъпва с 0,6% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 9:15 ч. българско време двойката USD/JPY се котира при ниво от 91,21 в сравнение с курс от 91,61 преди данните за продажбите на дребно през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
fallback