fallback

Нагласите сред търговците на дребно на Острова стават все по-оптимистични

Продажбите на веригите за търговия на дребно отчитат най-силния си ръст за последните близо две години през октомври

16:11 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Състоянието на сектора за търговия на дребно във Великобритания остава стабилно през есента, след като продажбите отчетоха ръст за втори пореден месец през октомври. Търговските вериги са оптимистично настроени и очакват, че продажбите им ще се увеличават с още по-бързи темпове през ноември, разкрива доклад на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

Общо 41% от интервюираните търговци на дребно са заявили, че продажбите им са се увеличили през октомври спрямо същия месец на 2008 г., а 33% са тях са отчели спад. Разликата между двете групи дава крайната стойност на показателя от 8 пункта. Данните на CBI се оказаха по-добри от пазарните очаквания за повишение на индекса до 6 пункта спрямо 3 пункта за месеца преди това.

Това е най-високата стойност на баланса на продажбите на дребно от декември 2008 г. Освен това броят на търговците, които очакват продажбите им да нараснат през ноември, е с цели 19% по-голям, което е рекордна стойност от май 2007 г.

Проучването на CBI обхваща 20 хил. търговски обекта във Великобритания, в които е ангажирана около 40% от работната ръка в сектора. Стойността на индекса е нула тогава, когато броят на участниците, които отчитат ръст, е равен на броя на тези, които отчитат спад.

Към 16:00 ч. българско време валутната двойка GBP/USD се котира при ниво от 1,6364 долара за един паунд, което прави дневен ръст от 0,3% в полза на паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 11.09.22 г.
fallback