fallback

Бизнес активността в еврозоната расте през октомври

Секторът на услугите в еврозоната нарасна с най-бързото си темпо за последните 20 месеца

14:32 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Секторът на услугите в еврозоната нарасна с най-бързото си темпо за последните 20 месеца през октомври, а междувременно активността в производствения сектор отчете първия си ръст за последната година. Добрите данни на пазарния институт Markit още веднъж показаха, че европейската икономика набира скорост през втората половина на годината.

Индексът на бизнес активността в сферата на услугите се увеличава до 52,3 пункта през октомври в сравнение с 50,9 пункта за септември. Това е най-високата стойност на показателя от февруари 2008 г. насам. Той се базира на проучване сред мениджърите на около 2 хил. компании от сектора на услугите на еврозоната и очертава техните нагласи за икономиката.

Анализаторите очакваха индекса да нарасне до 51,4. Секторът на услугите доминира в икономиката на еврозоната, като създава по-голямата част от брутния вътрешен продукт (БВП). Стойност на индекса над 50 пункта сочи ръст на бизнес активността. БВП на 16-те страни, въвели еврото, се сви с 0,1% през второто тримесечие и се очаква ръст от 0,4% за третото.

Междувременно индексът на бизнес активността в производствения сектор нарасна повече от очакваното до 50,7 пункта през октомври спрямо 49,3 за септември. Стойността му за последно е била на това ниво преди 18 месеца, след което производственият сектор на еврозоната започна да се свива. Поскъпването на еврото обаче може да затрудни възстановяването.

Единната валута поскъпна до над 1,50 долара през тази седмица, което е най-високият обменен курс за последните 14 месеца. Това оскъпява продукцията на местните износители на външните пазари и я прави по-малко конкурентоспособна, предаде Ройтерс.

Индексът на бизнес активността в сектора на производството и услугите нараства до 53 пункта през октомври, което е най-високата му стойност за последните близо две години. Отделни данни на Евростат показаха, че стойността на новите поръчки за производство на индустриални стоки в еврозоната нарастват с 2% на месечна база през август, но остават с 23% под нивото си отпреди година.

Към 14:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5040 щатски долара. От началото на днешната валутна сесия курсът остава почти без промяна, но през последните 12 месеца еврото е поскъпнало с близо 12% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 10.09.22 г.
fallback