fallback

Бизнесът в Германия все по-уверен, че кризата си отива

Индексът на бизнес климата на Ifo показва, че макар и колебливо, немската икономика продължава да се възстановява

12:23 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Германските компании от сектора на индустрията, търговията и услугите са все по-малко недоволни от настоящата бизнес среда и очакват обстановката да се подобри значително през следващите шест месеца. Тяхната оценка за състоянието на икономиката се повиши за седми пореден месец през октомври, макар и с по-слабо темпо в сравнение с предишните месеци.

Индексът на бизнес климата в Германия, изчисляван от изследователския институт Ifo, се повиши до 91,9 пункта през октомври спрямо 91,3 пункта за месеца преди това. Това е най-високата му стойност от средата на миналата година, когато финансовата криза прерасна в икономическа. Това показва, че немската икономика, макар и колебливо, продължава да се възстановява.

Икономистите очакваха по-силно повишение на показателя до 92,1 пункта. Бизнес климатът в производствения сектор се подобрява леко, въпреки че поскъпването на еврото пречи на износа, защото оскъпява стоките на немските износители и ги прави по-малко конкурентни. Процентът на усвояване на производствените мощности расте, но остава далеч под средното за страната ниво.

За четвърти пореден месец расте оценката на местните компании за сегашното състояние на средата за правене на бизнес. Това показва индексът, който следи оценката на мениджърите за текущите условия. Той се повишава до 87,3 пункта спрямо 87,1 пункта за септември. Индексът, който следи очакванията за следващите шест месеца, нараства до 96,8 пункта спрямо 95,7 пункта за месеца преди това.

Изследователският институт Ifo изчислява един от най-важните барометри за състоянието на немската икономика на базата на ежемесечно проучване сред 7 хил. мениджъри на германски компании от различни сектори на икономиката. Докладът на Ifo показва още, че планираните съкращения на персонал в производствения сектор продължават да намаляват.

Към 12:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5044 щатски долара спрямо курс от 1,5025 преди данните за бизнес климата на Ifo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:42 | 05.09.22 г.
fallback