fallback

Водещите индикатори в САЩ с рекорден ръст за последните шест месеца

Индексът на водещите индикатори отчете рекорден за последните 26 години годишен ръст от 11,8% за шестте месеца до края на септември

17:48 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Рецесията в САЩ е отминала и икономиката ще нарасне през четвъртото тримесечие, прогнозират анализаторите на Конферентния борд, който е водеща бизнес организация с нестопанска цел. Конферентният борд изготвя един от най-важните показатели, които прогнозират състоянието на щатската икономика – индексът на водещите индикатори.

Той се е повишил за шести пореден месец през септември, като през последните шест месеца нараства с най-бързите си темпове от 1983 г. Икономическият барометър бележи месечен ръст от 1%, след като нарасна с 0,4% на месечна база през август и с още 1% през юли. Пазарните анализатори очакваха по-слабо повишение на показателя от 0,9% на месечна база.

Осем от компонентите му се подобряват, а други два се влошават – средната продължителност на работната седмица и броят на издадените нови разрешителни за строеж. Преди да започне да се повишава през април, индексът на водещите индикатори се понижаваше в продължение на 20 последователни месеца.

В рамките на шестте месеца до края на септември индексът е увеличил стойността си с 11,8% на годишна база. Неговите компоненти следят безработицата, производството, новите поръчки, потребителското доверие, цените на акциите, състоянието на пазара на имоти, паричното предлагане и лихвените проценти.

Индексът на съвпадащите индикатори, който показва моментното състояние на икономиката, остава непроменен през септември, след като се повиши с по 0,1% на месечна база през август и юли. По-рано днес стана ясно, че броят на американците, които са останали без работа и са подали молба за помощи, се е увеличил леко през изминалата седмица.

Към 17:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4983 щатски долара. В четвъртък американският долар падна до ново 14-месечно дъно спрямо еврото, преминавайки под психологическата граница от 1,50 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 26.08.22 г.
fallback