fallback

Скъпият франк понижава швейцарския износ през септември

Швейцарският франк е поскъпнал с 11% спрямо долара през последните 12 месеца и приближава паритет с щатската валута

11:07 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Слабото търсене в чужбина и поскъпването на франка понижиха износа на Швейцария през септември. Износът, заедно с финансовия сектор, е основен двигател на икономиката на страната и генерира близо половината от нейния брутен вътрешен продукт, предаде Bloomberg.

Износът намалява с 2,3% спрямо август, докато вносът се увеличава с 3%, съгласно съобразените със сезонните колебания данни на Федералния статистически офис. В сравнение със септември 2008 г. износът се е понижил с 16%, а вносът е намалял с 10%.

Положителното салдо по търговския баланс на Швейцария се увеличава до 1,9 млрд. швейцарски франка през септември спрямо търговски излишък от 1,7 млрд. франка през август.

Швейцарската централна банка предупреди, че състоянието на световната икономика остава несигурно и ще продължи да се придържа към своята либерална парична политика, която включва изкупуване на облигации, валутни интервенции и близки до нулата лихвени проценти.

Безработицата в Швейцария се повиши до 3,9% през септември, след като над 3500 души останаха без работа през разглеждания месец. Междувременно разходите на домакинствата за потребление изненадващо се понижиха с 1% на годишна база през август.

Икономиката на Швейцария се сви с 0,3% през второто тримесечие на годината спрямо предходното. В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. брутният вътрешен продукт намаля с 2%. Правителството на Швейцария очаква спад на икономиката от 1,7% през тази година.

Големият дял на износа в брутния вътрешен продукт прави страната силно зависима от състоянието на световната икономика. Икономиката на Швейцария започна да се свива през третото тримесечие на 2008 г., но правителството очаква тя да нарасне с 0,4% през 2010 г.

Към 11:00 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0009 швейцарски франка, което е най-високият курс за франка от средата на април 2008 г. От началото на днешната валутна сесия франкът поевтинява с 0,3% спрямо щатската валута.

През последните 12 месеца обаче франкът е поскъпнал с 11% спрямо долара, което оскъпява стоките на местните износители и ги прави по-малко конкуренти на външните пазари. Швейцарската централна банка започна да изкупува чужда валута през тази година, за да противодейства на поскъпването на франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 13.09.22 г.
fallback