fallback

Потреблението в Китай намалява спада на японския износ

Износът на Япония е с 30,7% под нивото си отпреди година през септември

10:25 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на Япония отчете най-слабия си спад за последните 10 месеца през септември, след като мерките на китайското правителство за насърчаване на потреблението в страната повишиха търсенето на японски автомобили и оборудване.

Японският износ е с 30,7% под нивото си отпреди година, което обаче е подобрение спрямо август, когато бе отчетен годишен спад от 36%. Износът за Китай, който е най-големият пазар за Япония, намалява своя спад наполовина до 13,8 на сто.

Днес стана ясно, че икономиката на Китай е ускорила още повече темпото си на растеж през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт нараства с 8,9% на годишна база главно благодарение на ръста на потребителските разходи.

Това е добре дошло за японските компании, които увеличават продажбите си в Китай. Силното поскъпване на японската йена обаче прави техните стоки по-скъпи на външните пазари и намалява конкурентоспособността им.

Поскъпването на йената подкопава и стойността на печалбата на износителите, която е реализирана в чужбина, и ги поставя в неравностойно положение спрямо другите азиатски съперници, начело с Южна Корея. и Тайван, предаде Bloomberg.

Положителното салдо по търговския баланс на Япония се свива наполовина спрямо август до 520,6 млрд. йени. Износът намалява с 0,8% на месечна база, докато вносът се увеличава с 1,9%, но е с 36,9% под миналогодишните си стойности.

Към 10:10 ч. българско време един щатски долара се разменя срещу 91,51 японски йени. Японската йена е поскъпнала с близо 11% спрямо щатския долар за последните 12 месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
fallback