fallback

Икономическият триумф на Австралия

Страната ще се възстанови от кризата по-бързо в сравнение с последните две рецесии от 80-те и 90-те години на 20 век

10:39 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

За пореден път индексът на водещите индикатори показа, че икономическата активност в Австралия ще продължи да се увеличава бързо и през следващите няколко тримесечия. 

Икономическият барометър, който се изчислява от финансовата група Westpac и Мелбърнския институт, нараства с 1,1% през август, което е трети пореден месечен ръст.

В сравнение с август 2008 г. показателят се е повишил с 1,7% и годишното му темпо на нарастване се приближава бързо към средната дългосрочна стойност от 2,8 на сто.

Според икономистите на Westpac това е много добър знак за австралийската икономика, защото показва, че тя ще увеличава бързо темпото на своя растеж.

Те уточняват, че по време на последните две рецесии в Австралия от 80-те и 90-те години на 20 век индексът на водещите индикатори не е нараствал толкова бързо

Експертите на финансовата група прогнозират, че брутният вътрешен продукт на Австралия ще нарасне с 1,5% през 2009 г. и с 4% през следващата.

Тревожна остава само тенденцията компонентът на индекса, който следи цените на акциите на фондовата борса в Сидни, да бъде основен двигател на повишението.

Освен него се повишават и компонентите, които следят пазара на труда, корпоративната печалба на компаниите, продуктивността и броя на разрешителните за строеж.

Безработицата в Австралия се понижи до 5,7% през септември, брутният вътрешен продукт нарасна с 0,6% през второто тримесечие, а централната банка изненадващо повиши основната лихва до 3,25% през октомври.

Данните потвърдиха становището на гуверньора на централната банка Глен Стивънс, според когото икономиката на страната е излязла от кризата по-силна от очакваното.

Отделни данни на Австралийското статистическо бюро показаха, че продажбите на нови автомобили нарастват с 2,9% през септември, като са били продадени нови 77 744 коли.

Австралийският долар поскъпва с 0,3% спрямо щатския от началото на днешната валутна сесия. Към 10:30 ч. българско време двойката AUD/USD се котира при ниво от 0,9271.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 20.08.22 г.
fallback