fallback

Лихвата в Канада ще остане 0,25% до средата на 2010 г.

Канадската централна банка очаква икономиката да нарасне с 3% през 2010 г., след като се свие с 2,4% през 2009

16:45 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Канадската централна банка (КЦБ) очаквано остави основния лихвен процент в страната на ниво от 0,25 на сто за шести пореден месец през октомври. Решението не изненада анализаторите, след като ръководството на монетарната институция заяви през април, че няма да променя паричната си политика или основната лихва преди средата на 2010 г.

КЦБ очаква икономиката да нарасне с 3% през 2010 г. и с 3,3% през 2011 г., но преди това да се свие с 2,4% през 2009 г. Инфлацията ще се върне към заложения от КЦБ таргет от 2% на година през третото тримесечие на 2011 г. За да постигне тази цел КЦБ потвърди, че няма да променя основната лихва преди края на второто тримесечие на 2010 г.

Това, което вълнува повече пазарите сега, е дали поетият ангажимент да не се променя лихвата още поне осем месеца няма да навреди на канадската икономика в дългосрочен план и да доведе до инфлация.

Един от най-големите проблеми за Канада е силното поскъпване на местната валута през тази година, което прави стоките на местните компании по-малко конкурентни на външните пазари. Междувременно цените на имотите отбелязаха изненадващ ръст през лятото, а продажбите през третото тримесечие нараснаха с рекордните 18% на годишна база.

Именно съживяването на жилищния пазар и на пазара на ценни книжа повишават с 1,1% през септември индекса на водещите индикатори, който предсказва посоката, в която ще поеме икономиката. Това е четвъртият пореден месечен ръст на икономическия барометър и се оказа повече от очакваното от анализаторите повишение от 0,8% спрямо август.

Нарастването на индекса на водещите индикатори и лихвеното решение на Канадската централна банка понижиха курса на канадския долар спрямо щатския му съименник. Към 16:35 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0401 канадски, като от началото на днешната сесия канадската валута поевтинява с повече от 1% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 03.09.22 г.
fallback