fallback

Финансовите ръководители на еврозоната призоваха за силен долар

Жан-Клод Трише и Жан-Клод Юнкер обявиха, че поскъпването на еврото е проблем за еврозоната

13:51 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовите ръководители на еврозоната изразиха притеснение относно движенията на валутните пазари. Това се вижда от изказванията на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише и председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Двамата се обявиха в подкрепа на становището на САЩ, че страната се нуждае от силен долар.

Повод за притеснението на двамата даде поскъпването на еврото до 14-месечен връх спрямо американската валута. Според Трише „прекомерната волатилност“ на валутните курсове е „лоша за икономическото развитие“, предава Bloomberg.

Юнкер пък призна, че поскъпването на единната валута е „проблем, който ни притеснява“.

Единната валута е поскъпнала с почти 20 на сто спрямо долара от февруари досега, което прави износа от еврозоната доста по-скъп на външните пазари. Това, от своя страна, заплашва с изостряне на икономическата криза.

„Ние искаме силен долар, ние се нуждаем от силен долар“, пък заяви френският финансов министър Кристин Лагард след вчерашната среща на финансовите министри от еврозоната.

„С голямо внимание следим становищата на американските власти с оглед подкрепата им по посока засилване на долара“, е заявил Трише пред журналисти.

Днес еврото и доларът се търгуват по курс 1,4970 EUR/USD, след като вчера двойката достигна най-ниското си ниво от август 2008 година досега при 1,4981 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 25.08.22 г.
fallback