fallback

Публичният дълг на Великобритания нарасна до нов рекорд

Правителството е задлъжняло с 824,8 млрд. лири, което представлява 59% от БВП на страната

13:16 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Задлъжнялостта на публичния сектор във Великобритания нарасна с още 14,8 млрд. британски лири през септември. По този начин публичният дълг за първите шест месеца от текущата финансова година се е увеличил до 77,3 млрд. лири, което е най-високата му стойност в рамките на едно полугодие, откакто статистиката започва да се води през 1946 г.

Нетната стойност на кредитирането в публичния сектор представлява разлика между разходите и приходите на държавните компании, правителството и местните власти.

Финансовото министерство на Великобритания очаква задлъжнялостта на публичния сектор да се увеличи до рекордните 175 млрд. паунда през тази година. Причина за това са мерките на правителството за борба с последиците от финансовата криза и за насърчаване на икономиката на страната.

Икономистите очакваха стойността на публичния дълг да се увеличи още повече през септември с 15,3 млрд. паунда. През разглеждания месец правителството е платило лихви за 5,9 млрд. лири върху застрашително увеличаващия се публичен дълг. Това представлява ръст от 43% в сравнение със същия месец на миналата година, което също е рекорд, предаде AP.

Дългът на правителството вече възлиза на 824,8 млрд. лири, което представлява 59% от брутния вътрешен продукт на страната. Това също е рекордно висока стойност и включва 142 млрд. лири, които са били похарчени за спасяването на местни банки и стабилизирането на финансовата система на Великобритания.

Мрачните данни за задлъжнялостта на публичния сектор вероятно ще засилят политическия дебат относно публичните финанси на страната по време на предстоящата политическа надпревара за парламентарните избори догодина.

Тревожна остава и тенденцията разходите на публичния сектор да нарастват много по-бързо от данъчните приходи. Текущите разходи през септември възлизат на 45,7 милиарда лири в сравнение с 35,4 млрд. лири приходи от данъци.

Рецесията във Великобритания увеличи разходите на държавата за социални помощи на фона на растящата безработица и в същото време намали печалбите на компаниите и доходите на домакинствата, което доведе до спад на данъчните приходи.

Британската лира поскъпва с 0,2% спрямо щатския долар и към 13:05 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при нива от 1,6413 долара за една лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 09.09.22 г.
fallback