fallback

Бразилия в остра борба с поскъпването на валутата си

Въпреки глобалната финансова криза страната слага данък от 2% за входящите капиталови потоци

10:29 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бразилия въведе данък от 2 на сто върху всички входящи парични потоци към страната, насочени към инвестирането в акции или инструменти с фиксирана доходност. Причината за това са опитите на правителството да спре поскъпването на местната валута, която се превърна в най-поскъпващата парична единица спрямо долара в света от началото на годината.

Решението бе обявено непосредствено след затварянето на местния пазар вчера вечерта. До този момент местната валута бе поскъпнала с цели 36% спрямо американския долар, предава Financial Times. Вчерашната търговия приключи при разменен курс от 1,71 реала за един долар.

Към настоящия момент правителството не предвижда данъкът да засяга входящите парични потоци, насочени за директни инвестиции в производството на страната. Такива се очакват и то в доста висок обем, заради предстоящите спортни форуми в страната – през 2014 година страната ще бъде домакин на Световно първенство по футбол, а през 2016 – на летни Олимпийски игри.

През последните два месеца властите в Сао Пауло нееднократно отричаха намерения за въвеждането на какъвто и да било валутен контрол. Подобни намерения бяха отречени и от президента на страната Луиз Игнасио Лула да Силва в петък.

Въпреки това идеята започна да се прокрадва все по-ясно в страната, което според анализатори се е правело с цел да се провери реакцията на пазарните участници, добавя вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:00 | 06.09.22 г.
fallback