fallback

Отново понижиха лихвата в Унгария

Централната банка продължава с опитите си да подпомогне икономиката, редуцира лихвата с 0,5 процентни пункта

19:36 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Унгария взе решение да понижи лихвения процент в страната с половин пункт до 7 на сто. Освен това институцията даде сигнал, че може да продължи с лихвените редукции и през следващите месеци, тъй като икономиката има нужда от подпомагане.

Понижението на лихвения процент е второ поредно, след като през септември централната банка също редуцира лихвата с половин пункт до 7,5 на сто. Така тя е с цели 4,5 процентни пункта под стойността на основната лихва от октомври 2008 година, когато възлизаше на 11,5 на сто.

Прогнозите на централната банка на страната са икономиката да се върне към растеж в средата на 2010 година, съобщава Market Watch.

След действията на институцията унгарският форинт повиши стойността си с 1,1 на сто спрямо американския долар и с 0,8 на сто спрямо еврото. „Лихвените проценти са относително по-високи от където и да било по-света”, коментира Найджъл Рандъл от RBC Capital Markets, обяснявайки поскъпването на унгарската валута.

Очакванията на специалиста са, че през настоящата година икономиката на Унгария ще се свие със 7,5 на сто, а догодина ще бъде отбелязан спад от 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 21.08.22 г.
fallback