fallback

Потреблението в Швейцария неочаквано се понижи

Купувачите в Швейцария са ограничили най-много своите покупки на облекло, обувки и кожени изделия

11:11 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските разходи в Швейцария неочаквано се понижиха през август, след като домакинствата ограничиха своите покупки на облекло, обувки и кожени изделия, предаде Ройтерс. 

Продажбите на веригите за търговия на дребно намаляват с 1% на годишна база през август, след като се увеличиха с толкова през юли. Данните са коригирани с инфлацията и броя работни дни.

Купувачите в Швейцария са похарчили с близо 11% по-малко за дрехи и обувки. В същото време покупките на хранителни продукти и напитки се увеличават с 0,4% на годишна база.

Икономическата криза засегна икономиката на Швейцария, която зависи силно от износа и финансовите услуги. Въпреки това потребителите продължават да харчат, защото безработицата в страната се повиши съвсем слабо, а пониженията на цените увеличават покупателната способност на швейцарците.

Пазарните анализатори очакваха ръст на индекса от 1,1% спрямо август 2008 г. През първите осем месеца на годината продажбите на дребно са нараснали с 0,4% на годишна база.

Данните за понижението на продажбите на дребно не оказаха силно влияние на валутната търговия. Към 11:05 ч. българско време едни щатски долар се разменя срещу 1,0179 швейцарски франка, като от началото на тази година франкът поскъпва с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 26.08.22 г.
fallback