fallback

САЩ с нови критики към Пекин относно валутния курс

Американският финансов министър се изказа остро срещу липсата на гъвкавост във валутния курс на юана

09:34 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър за пореден път разкритикува Китай за това, че във валутния курс на страната липсва гъвкавост. Освен това той се изказа критично и срещу това, че валутните резерви на азиатската държава растат прекалено бързо.

В изказване пред Конгреса Гайтнър обяви, че се притеснява сериозно за стабилността на валутния курс на Китай. Той обаче се въздържа от това да обвини Пекин в манипулиране на валутния си курс, както направи по-рано тази година, предава ВВС.

„Твърдият курс на юана и ускоряването на ръста на натрупване на резерви са сериозни проблеми, които би трябвало да бъдат отстранени, за да се подпомогне създаването на по-силна и балансирана глобална икономика в съответствие с рамките на Г-20“, каза Гайтнър.

Той е на мнение, че юанът, който е поевтинял с 6,9 на сто спрямо долара от февруари досега, остава „подценен“. Валутните резерви на Китай пък отбелязаха скок от 20 на сто на годишна база и към края на септември възлизат на 2,27 трлн. долара.

Според американски производители китайската валута е надценена с 20 до 40 на сто спрямо долара, което дава огромно предимство на китайските компании. Представители на бизнеса атакуваха вчерашното изказване на Гайтнър с мотива, че той е трябвало отново да обяви, че Китай манипулира валутния си курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 01.09.22 г.
fallback