fallback

Цените в еврозоната са намалели с 0,3% през септември

За страните от Европейския съюз инфлацията възлиза на 0,3% на годишна база

13:10 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на потребителските стоки в еврозоната през септември са с 0,3% по-ниски спрямо същия месец на миналата година, показаха окончателните данни на Европейската статистическа служба.

Индексът на потребителските цени остава непроменен спрямо предходния месец.

Само преди година инфлацията в 16-те страни, въвели еврото, стигна 3,6% на годишна база поради поскъпването на енергийните ресурси и хранителните продукти.

За 27-те страни от Европейския съюз потребителските цени са с 0,3% по-високи в сравнение със септември 2008 г.

Най-голямата дефлация има в Ирландия, Португалия и Естония. В същото време цените продължават да се увеличават със сравнително бързо темпо в Румъния, Унгария и Полша.

Транспортните услуги поевтиняват най-много през разглеждания месец, докато алкохолните напитки и тютюневите изделия поскъпват.

Основният индекс на потребителските цени обаче, който изключва влиянието на хранителните стоки, алкохола, тютюна и енергийните ресурси, отчита ръст от 1,2% на годишна база.

Инфлацията в България възлезе на 0,2% на годишна база през септември, показаха вчера данни на НСИ. В сравнение с август индексът на потребителските цени остава непроменен.

Към 13:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4911 щатски долара спрямо курс от 1,4945 преди данните за дефлацията в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 27.08.22 г.
fallback