fallback

ЯЦБ остава оптимистична за икономиката, японската индустрия расте

Японската икономика е започнала да набира скорост благодарение на инвестициите в публичния сектор, износа и индустриалното производство

09:48 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Японската централна банка (ЯЦБ) за втори пореден месец придаде по-оптимистична нотка на своята прогноза за развитието на икономиката през тази и следващата година, след като страната излезе от най-тежката си следвоенна рецесия през второто тримесечие на годината.

В своя последен месечен доклад експертите на монетарната институция потвърждават, че японската икономика е започнала да набира скорост, след като инвестициите в публичния сектор, износът, индустриалното производство и икономическото доверие се повишиха.

Добрата новина е, че бизнес инвестициите забавят темповете на своя спад, въпреки че икономическите условия и финансовите резултати на местните компании като цяло остават лоши. Частното потребление и инвестициите в жилищния сектор обаче остават занижени поради високата безработица.

В рамките на следващите два месеца ръководството на ЯЦБ ще реши дали да прекрати програмата за изкупуване на финансови активи от корпоративния сектор. Някои икономисти очакваха банката да прекрати тази програма още по време на октомврийското си заседание.

Окончателните данни от днес за индустриалното производство на Япония през август показаха, че то е нараснало с 1,6% спрямо предишния месец, когато се увеличи с 2,1% на месечна база. Това се оказа по-малко от очаквания от икономистите ръст от 1,8% на месечна база.

Силно доказателство за възстановяването на индустриалния сектор на втората по големина икономика в света след САЩ е увеличението за шести пореден месец на степента на оползотворяване на производствения капацитет, която нараства с 2,3% на месечна база.

Данните не оказаха съществено влияние на курса на японската йена спрямо долара и към 9:40 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 89,46 йени. През последните 12 месеца йената е поскъпнала с близо 12% спрямо щатската валута.

Според валутните стратези на една от най-големите финансови групи в Япония Sumitomo Mitsui Banking Corp. щатският долар може да се обезцени до 50 йени за долар през следващата година поради трайния низходящ тренд в курса и опасността втора вълна на рецесията да забави щатската икономика, предаде Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 08.09.22 г.
fallback