fallback

Продажбите на автомобили в САЩ намаляват с 10,4% през септември

Като се изключи автомобилния бизнес веригите за търговия на дребно реализират ръст на продажбите от 0,5% на месечна база

17:01 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на веригите за търговия на дребно в САЩ отчетоха остър спад през септември, след като федералната програма за насърчаване на покупките на нови автомобили приключи през август и това доведе след себе си значително понижение на продажбите на нови автомобили.

Продажбите на автомобили и автомобилни части намаляват с 10,4% през септември спрямо август, което е най-силният месечен спад за последните четири години. През август продажбите на автомобили в Щатите нараснаха със 7,8% на месечна база, предаде Wall Street Journal.

Причина за това стана програмата на правителството за подкрепа на автомобилния сектор на обща стойност 3 млрд. долара. В рамките на тази програма всеки американец можеше да получи бонус до 4500 долара при рециклирането на своя стар автомобил и замяната му с нов, по-икономичен модел.

Индексът, който следи стойността на продажбите на дребно, се понижава с 1,5% на месечна база през септември, след като нарасна с 2,2% през август. Това все пак се оказа по-малко от очаквания от икономистите спад на оборота на търговците на дребно от 2,1% на месечна база.

Като се изключи автомобилният бизнес, веригите за търговия на дребно като цяло реализират доста по-добри резултати от очакваното.

Продажбите на дребно, без тези на автомобили и автомобилни части, нарастват с 0,5% през септември, след като нараснаха с 1% на месечна база през август. Данните се оказаха по-добри от очаквания от анализаторите ръст от 0,3% на месечна база.

Днес стана още ясно, че цените на вносните стоки в САЩ са се повишили леко през септември и отчитат шестото си повишение за последните седем месеца. Индексът на цените на вносните стоки нараства с 0,1% на месечна база, но в сравнение със същия месец на миналата година се е понижил с 12%.

Щатският долар поевтинява с 0,3% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия и към 16:55 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,4892 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:56 | 14.10.09 г.
fallback