fallback

Европейската индустрия расте и през август

Производството на мините, фабриките и компаниите за добивни услуги в еврозоната нарасна с 0,9% през август спрямо юли

12:35 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Производството на индустриалните компании в еврозоната нарасна с 0,9% през август спрямо юли, главно поради силния ръст в производството на стоки с дълготрайна употреба. Това е третият месечен ръст на индустриалното производство за последните четири месеца, което затвърждава тенденцията за стабилизиране на икономиката на 16-те страни, въвели еврото.

В сравнение с август 2008 г. индексът на индустриалното производство е понижил стойността си с 15,4 на сто. За сравнение, производството на мините, фабриките и компаниите за добивни услуги в еврозоната се сви с 15,9 на сто през юли. Икономистите прогнозираха, че европейската индустрия ще отчете ръст от 1,2% на месечна база и понижение от 15,5% за последните 12 месеца.

Междувременно индексът на индустриалното производство за 27-те страни от Европейския съюз нараства с 0,6% на месечна база през август и ограничава годишния си спад до 13,5%. Най-силен месечен ръст отчита индустрията в Италия (7%), следвана от Португалия (5,2%) и Словения (4,9%). Междувременно ирландската индустрия записва остър спад от близо 17% на месечна база.

Индексът на индустриалното производство в България се е понижил за шести пореден месец през август, съгласно методологията на Евростат. Той намалява с 0,2% на месечна и 15,9% на годишна база, но темповете, с които българската индустрия се свива, видимо забавят своята скорост.

Към 12:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4904 долара, като от началото на днешната валутна сесия единната валута поскъпва с 0,4% спрямо долара. Това е най-слабият курс на щатската валута спрямо еврото от август 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 28.08.22 г.
fallback