fallback

Лихвата в Япония остава 0,1%, потребителското доверие расте

Според икономистите основната лихва в Япония ще остане на сегашното си ниво до края на 2010 г.

10:08 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Японската централна банка (ЯЦБ) остави основния лихвен процент в страната на рекордно ниското ниво от 0,1 на сто за десети пореден месец през октомври в унисон с пазарните очаквания. Това е най-ниската основна лихва сред всички развити икономики в света.

Ръководството на банката обаче се въздържа от коментари относно прекратяване на програмата за наливане на пари в икономиката чрез изкупуването на корпоративни ценни книжа, която трябва да приключи в края на тази година, предаде Bloomberg.

Монетарната институция потвърди, че японската икономика е започнала да набира скорост и компаниите отново имат достъп до финансиране чрез капиталовите пазари. Това кара много анализатори да вярват, че съвсем скоро ЯЦБ ще прекрати своята програма за изкупуване на финансови активи.

Според икономистите основната лихва в Япония ще остане на сегашното си ниво до края на 2010 г. Поскъпването на японската йена с 11% спрямо щатския долар през последните шест месеца може да затрудни възстановяването на икономиката, защото оскъпява стоките на местните компании.

Японската йена поскъпна до 88,99 йени за един долар на 7 октомври, което е най-високото ниво спрямо долара за последните осем месеца. По време на днешната валутна сесия йената поскъпва с 0,6% спрямо долара и към 10:00 ч. българско време двойката USD/JPY се котира при ниво от 89,17 йени за един долар.

Отделни данни на Министерския съвет на страната показаха, че потребителското доверие на японските домакинства се е повишило до най-високото си ниво за последните близо две години, след като икономиката излезе от кризата през второто тримесечие, а безработицата изненадващо се понижи до 5,5% през август.

Индексът на потребителското доверие се повишава до 40,5 пункта през септември, което е деветото поред месечно повишение на показателя. Нагласите сред домакинствата и компаниите относно перспективите пред икономиката започнаха да стават все по-позитивни, след като износът и индустриалното производство се повишиха през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 02.09.22 г.
fallback