fallback

Понижението на износа разколеба инвеститорите в Германия

Индексът на икономическото доверие на института ZEW отстъпи неочаквано с 1,7 пункта до 56 пункта през октомври

13:31 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическите нагласи сред инвеститорите в Германия се влошиха леко през октомври, след като износът на страната изненадващо се сви през август, а дефлацията се ускори. Това показа индексът на икономическото доверие, измерван от изследователския институт ZEW.

Показателят се понижи неочаквано с 1,7 пункта до 56 пункта през октомври, но въпреки това остана доста над средната си дългосрочна стойност от 26,5 пункта. Икономистите очакваха индексът на икономическото доверие на ZEW да се повиши до 58,6 пункта.

Според председателя на ZEW проф. д-р Волфганг Франц очакванията на финансовите анализатори са се влошили поради понижението на износа, който е гръбнак на немската икономика. Освен това перспективите пред потреблението на домакинствата остават много неясни.

Другият индекс на института ZEW, който следи оценката на професионалните инвеститори за сегашната икономическа ситуация в най-голямата европейска икономика, се повишава до -72,2 пункта през октомври спрямо -74 пункта през септември.

Междувременно индексът на икономическите очаквания за еврозоната се понижава с 2,7 пункта до 56,9. Индикаторът за настоящата икономическа ситуация в еврозоната обаче се повишава и достига -75,4 пункта през октомври спрямо -77,9 пункта през септември.

Еврото поскъпва с 0,3% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия въпреки неочакваното понижение на икономическото доверие в Германия. Към 13:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4819 долара спрямо курс от 1,4797 два часа по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 03.09.22 г.
fallback