fallback

Инфлацията във Великобритания се забави до най-ниско ниво от 2004 г.

Цените на стоките и услугите в потребителската кошница са с 1,1% по-високи в сравнение със септември 2008 г.

12:51 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията във Великобритания се забави повече от очакваното през септември, за да отчете най-ниската си стойност за последните пет години. Високата безработица продължава да оказва натиск върху потреблението на домакинствата, в резултат на което компаниите и търговците на дребно се принуждават да понижават своите цени, за да привлекат клиенти.

През септември цените на стоките и услугите в потребителската кошница са с 1,1% по-високи в сравнение със същия месец на миналата година. По този начин годишната инфлация в страната остава за четвърти пореден месец под целеното инфлационно ниво от 2 на сто, заложено от Английската централна банка. През август годишната инфлация възлезе на 1,6 на сто.

В сравнение с предишния месец цените остават непроменени. Основната причина за забавянето на инфлацията се крие в поевтиняването на хранителните стоки и спада на разходите за битови нужди (електроенергия и отопление), предаде Bloomberg. Очакванията на икономистите бяха за ръст на цените от 0,3% на месечна база и 1,3% на годишна база.

Днес представители на Британската търговска камара (BCC) отново призоваха Английската централна банка да разшири до 200 млрд. паунда обхвата на своята програма за насърчаване на икономиката чрез изкупуването на ценни книжа от частния сектор. Според тях крехкото възстановяване на икономиката трябва да бъде подсилено с допълнителни мерки от централната банка.

Английската централна банка остави основния лихвен процент на ниво от 0,5 на сто за осми пореден месец по-рано този месец и се въздържа от промени в програмата за изкупуване на финансови активи за 175 млрд. паунда. Според Конфедерацията на британската индустрия (CBI) британската икономика е нараснала с 0,3% през третото тримесечие и страната е излязла от рецесията.

Британската лира поевтинява с 0,3% спрямо долара по време на днешната валутна сесия и към 12:35 ч. българско време двойката GBP/UDS се котира при ниво от 1,5755 щатски долара. През последните 12 месеца британската лира е поевтиняла с близо 20% спрямо щатския долар, което прави износа на местните компании по-евтин и в същото време оскъпява вносните стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:31 | 20.08.22 г.
fallback