fallback

Бизнес доверието в Австралия пада, новозеландската икономика набира скорост

Охладняването на бизнес доверието в Австралия се дължи на поскъпването на австралийския долар с 29% спрямо щатския от началото на тази година

11:08 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на бизнес доверието в Австралия се понижи за първи път за последните пет месеца през септември, след като увереността на местните производители и търговците на дребно относно бъдещите перспективи пред икономиката намаля, предаде Bloomberg.

В същото време продажбите на дребно в Нова Зеландия нараснаха два пъти повече от очакваното през август, което е знак, че новозеландската икономика е започнала да набира скорост през втората половина на годината, след като излезе от най-тежката си криза за последните 30 години.

Индексът на бизнес доверието, който се изчислява от Националната австралийска банка (NAB), се понижи с 4 пункта до 14 пункта през септември, след като през август стойността му достигна най-високото си ниво от октомври 2003 г.

Охладняването на бизнес доверието се дължи до голяма степен на поскъпването на австралийския долар. Той е повишил стойността си спрямо щатския с 29% от началото на годината, а спрямо еврото е поскъпнал с над 21%. Това оскъпява стоките на местните компании в чужбина.

Икономическият барометър се изчислява на базата на проучване сред повече от 400 компании от различни сектори на икономиката. Стойност над нула означава, че броят на мениджърите, които прогнозират подобрение на условията, е по-голям от броя на песимистите.

Именно нарастващото бизнес доверие и спадът на безработицата, в комбинация с повишението на продажбите на дребно и на износа за Китай и Азия, накараха Австралийската централна банка да повиши изненадващо своя основен лихвен процент от рекордно ниските 3% до 3,25% през октомври.

Според икономистите краят на ниските базови лихви е близо и Австралийската централна банка ще повиши основната лихва в страната с още 0,5 процентни пункта до 3,75 на сто до края на тази година, след което ще го остави на това ниво през първата половина на следващата година.

Междувременно продажбите на веригите за търговия на дребно в Нова Зеландия отчетоха силен ръст от 1,1% на месечна база през август, след като намаляха с 0,5% през юли. Това показва, че след като излезе от кризата през второто тримесечие, новозеландската икономика набира скорост през третото.

Брутният вътрешен продукт на Нова Зеландия се повиши с 0,1% през второто тримесечие и записа първия си ръст за последната година и половина. Според анализаторите основната лихва в страната ще остане на ниво от 2,5% до средата на 2010 г., а според компаниите рецесията в страната е свършила.

Австралийския долар поскъпва с 0,2%, а новозеландският – с 0,5% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 10:50 ч. българско време един двойката AUD/USD се котира при ниво от 0,9049, а двойката NZD/USD – при ниво от 0,7363.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 09.09.22 г.
fallback