fallback

Безработицата в Канада се понижи за първи път за последната година

Канадската икономика изненадващо разкри 31 хил. нови работни места през септември

15:52 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Канадската икономика продължи да създава нови работни места за втори пореден месец през септември, в резултат на което безработицата в страната се понижи за първи път от началото на кризата през есента на 2008 г. Безработицата намалява от 8,7% до 8,4% от работната сила, което е възможно най-сигурната индикация, че икономиката на страната е започнала да се възстановява.

Нови 30 600 хил. работни позиции са били разкрити през септември, което се оказа шест пъти повече от прогнозите на анализатори, които очакваха също безработицата да се повиши до 8,8%. Добрата новина е, че значително нараства броят на новите позиции на пълен работен ден – с 91 600. Междувременно позициите на непълен работен ден намаляват с 61 000.

Въпреки това от пика в пазара на труда през 2008 г. са закрити 395 хил. работни места, а безработицата в Канада се е повишила с 2,8 процентни пункта.

Секторите, които най-много допринасят за понижението на безработицата през септември, са строителният, производственият и образователният. В същото време броят на лицата, заети в транспортния сектор, намалява. Броят на отработените часове се увеличава с 1,6%, но темпът на нарастване на почасовото заплащане се понижава до 2,5% на годишна база.

Отделни данни на Канадското статистическо бюро показаха, че отрицателното салдо по търговския баланс на страната се увеличава до 2 млрд. канадски долара през август спрямо дефицит от 1,3 млрд. долара за месеца преди това. Износът намалява с 5,1% на месечна база, воден от спада в автомобилния сектор. Вносът се свива с 2,8% спрямо юли.

Канадският долар поскъпва с 0,6% спрямо щатския си съименник по време на днешната валутна търговия. Към 15:45 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0460 канадски долара. През последните шест месеца канадската валута е поскъпнала с над 11% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 18.08.22 г.
fallback