fallback

Изненадващ ръст на производствените цени на Острова

Изходящият индекс на производствените цени се повишава с 0,4% на годишна база през септември

12:52 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на ниво производител във Великобритания записаха първото си увеличение за последните пет месеца през септември, главно поради силното поскъпване на петролните продукти, чиито цени се увеличават с 2% на месечна база.

Изходящият индекс на производствените цени се повишава с 0,5% на месечна и 0,4% на годишна база. Икономистите очакваха по-малък месечен ръст на цените от 0,1% и понижение от 0,1% спрямо септември 2008 г.

Всички категории, включени в изходящия индекс на потребителските цени, отчитат ръст, с изключение на алкохолните напитки, тютюневите изделия и хартиените продукти.

Междувременно входящият индекс на производствените цени, който следи цените на суровините и горивата, се понижава с 6,5% на годишна база и отчита спад от 0,5% спрямо август.

Нестабилното състояние на британската икономика накара Английската централна банка да остави основния лихвен процент в страната на ниво от 0,5 на сто за осми пореден месец през октомври. С ниската лихва и изкупуването на финансови активи за 175 млрд. паунда АЦБ се надява да стимулира икономическата активност в страната.

Отделни данни на Националното статистическо бюро показаха, че търговският дефицит на Великобритания се е свил през август до най-ниската си стойност от юни 2006 г. Стойността му възлиза на 6,2 млрд. паунда спрямо дефицит от 6,4 млрд. паунда за месеца преди това.

Вносът на стоки намалява с 1,2% през разглеждания месец, а понижението на износа е по-слабо и възлиза на 0,6% на месечна база.

Британската лира поевтинява с 0,8% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 12:40 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5946 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 10.09.22 г.
fallback