fallback

Трише загатна, че ЕЦБ не бърза да увеличава лихвата

Президентът на Европейската централна банка вижда признаци на стабилизация на европейската икономика

17:24 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

По време на пресконференция във Венеция, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви, че основната лихва в еврозоната се намира на подходящото си ниво предвид плавното стабилизиране на европейската икономика.

Той сигнализира, че Управителният съвет на ЕЦБ не бърза да увеличава лихвения процент или да затяга паричната си политика на този етап. Икономическите прогнози на ЕЦБ показват, че инфлационният натиск в еврозоната ще остане слаб в средносрочен период.

По-рано днес ЕЦБ съобщи, че основната лихва в еврозоната ще остане на рекордно ниското си ниво от 1 на сто за шести пореден месец. Според анализатори, интервюирани от Bloomberg, ЕЦБ няма да повиши лихвата преди третото тримесечие на 2010 г.

Изчерпването на ефекта от правителствените мерки за стимулиране на икономиката, в комбинация с нарастващата безработица, може да забави възстановяването на европейската икономика. Ето защо ЕЦБ наскоро предостави на банките неограничено финансиране за срок от една година и лихва от 1%.

За разлика от САЩ, където компаниите често набавят нужното им финансиране чрез фондовите борси, техните конкуренти в Европа разчитат предимно на заемния ресурс, който банките им отпускат. Ето защо нормалното функциониране на банковия сектор на Стария континент е важно за възстановяването на икономиката.

За разлика от ЕЦБ, Федералният резерв и Английската централна банка наливат пари директно в икономиката чрез покупките на държавни и корпоративни ценни книжа.

Еврото поскъпва с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 17:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4733 долара спрямо курс от 1,4794 преди изявлението на президента на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 06.09.22 г.
fallback