fallback

Първоначалната безработица в САЩ падна до най-ниското си ниво от януари

Това е обнадеждаваща новина за пазара на труда в най-голямата икономика на света, след като безработицата се повиши до 9,8% през септември

16:40 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на американците, които са останали без работа през изминалата седмица и са подали молба за социални помощи, се понижи повече от очакваното и достигна най-ниската си стойност от началото на тази година. Това е обнадеждаваща новина за пазара на труда в най-голямата икономика на света.

Общо 521 хил. души са получавали обезщетения за безработица в рамките на седмицата до 3 октомври, което е с 33 хил. по-малко в сравнение с предходните седем дни. Икономистите очакваха по-малък спад на първоначалната безработица до 543 хил. души.

Четириседмичната средна стойност на първоначалните молби за помощи при безработица се понижи със 72 хил. до 548 хил., показаха още данните на Бюрото по труда. Тя е по-надежден показател за тенденциите на пазара на труда, защото елиминира случайните колебания.

Трайно безработните лица, които получават помощи поне две седмици, са вече със 72 хил. души по-малко и наброяват 6,04 млн. души за седемте дни до 26 септември. Това е най-ниската стойност от края на март и показва, че местните компании са започнали да наемат служители.

Средната стойност на броя на трайно безработните лица през последните четири седмици възлиза на 6,14 млн. души, което е понижение от близо 16 хил. спрямо предишната седмица. От началото на кризата през декември 2007 г. американската икономика е закрила 7,2 млн. работни места.

В края на миналата седмица стана ясно, че безработицата в Щатите се е повишила до 9,8% през септември, а неселскостопанските отрасли на икономиката са закрили повече работни места от очакваното.

Добрите данни за първоначалната безработица в САЩ повишиха курса на долара спрямо еврото. Към 16:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4731 долара спрямо курс от 1,4757 преди новината за понижението на броя на лицата, които трайно получават социални помощи от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 10.09.22 г.
fallback